Het VN-verdrag en inclusie: Meedoen-tafels

Eind 2006 hebben de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap (VN-verdrag) aangenomen. Hierin staat welke rechten mensen met een beperking hebben. Volgens het VN-verdrag moeten ze net zo goed aan de samenleving mee kunnen doen als mensen zonder beperking. Bovendien hebben mensen met een beperking het recht om beslissingen te nemen over hun eigen leven. Nederland heeft het VN-verdrag in de zomer van 2016 bekrachtigd. Dit betekent dat Nederland zijn uiterste best moet doen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking dezelfde kansen en mogelijkheden hebben als mensen zonder beperking.

Inclusie, waar gaat het dan om?
Iedereen telt mee, maar als het erop aankomt, blijkt dat vaak nog niet zo te zijn. Centraal staat de vraag: welke hiaten zijn er in de gemeente waardoor een inwoner niet of onvoldoende mee kan doen? Het persoonlijke verhaal is hetgeen wat raakt en wat tot actie aanzet. Inclusie gaat niet vanzelf, je moet erin geloven en er actief aan werken.

Een inclusieve gemeente of samenleving draait om:
  • Het meedoen en erbij horen (echt meedoen en er echt bij horen).
  • Het streven naar een goed leven.
  • Insluiting, het tegenovergestelde van uitsluiting.
  • Een twee richtingsverkeer tussen de samenleving en de persoon.
MEE & de Wering staat open voor iedereen
MEE & de Wering ondersteunt gemeenten bij de realisatie om inwoners mee te kunnen laten doen. Dit doet MEE & de Wering met behulp van het organiseren van de Meedoen-tafels: een succesvolle manier om een beweging in gang te zetten in de gemeente. Uitgangspunt is de samenwerking met inwoners zelf. De inspiratie en energie voor acties tijdens de Meedoen-tafel leiden tot daadwerkelijke veranderingen.

Wat biedt MEE & de Wering?
MEE & de Wering heeft een succesvol programma opgesteld waarmee vorm en inhoud gegeven wordt aan:
  • Samen Oriënteren; het luisteren naar alle betrokkenen in de gemeenten
  • Samen Inventariseren: het in kaart brengen van de belemmerende factoren
  • Samen Innoveren:  het komen tot actie
Aan tafel worden betrokkenen uitgenodigd uit het onderwijs, bedrijfsleven, sport, hulpverleners, zorg en welzijn, beleidsondersteuners van gemeenten en natuurlijk de inwoners van de gemeenten. Deelname vanuit een brede groep, domein overstijgend en op alle niveaus, is noodzakelijk omdat verbeteringen pas haalbaar zijn als het werkgebied zo min mogelijk afgebakend is. De inspiratie en energie voor acties tijdens de Meedoen-tafel leiden tot daadwerkelijke veranderingen, blijkt uit de praktijk.

Belangrijke voorwaarden
Er zijn verschillende randvoorwaarden die de Meedoen-tafels succesvol maken en die met name voor de follow up belangrijk zijn. MEE & de Wering zal deze randvoorwaarden bespreken voordat het Meedoen traject in de gemeente start. Wij zien kansen om samen met gemeenten op te trekken en onze kennis, expertise, netwerkpartners, en toegang tot de kwetsbare inwoners met gemeenten te delen.
 
 
Contact MEE & de Wering
...